domingo, 27 de mayo de 2012

El veí que olia a formatge.


Fora ja tanta modèstia! És hora d'admetre-ho: Espanya està de moda en Europa. Cada volta que creua la frontera una càmera d'Españoles de otro mundo, troba un espanyol triomfant i pegant-se la gran vida, ja siga com a artista, diplomàtic, aristòcrata, fallera o ajudant de Santa Claus a Lapònia, d'on ens plouen les ofertes laborals. I tots deixant el pavelló ben amunt, tant en l'esfera professional com en la personal, on la seua carismàtica forma d'actuar conquerix àdhuc el cor del xenòfob europeu mitjà.

Tanta és la popularitat que han assolit aquests nous ambaixadors de la Hispanitat i tant el fervor que desperten entre els seus compatriotes, que fins i tot han arribat a protagonitzar un anunci de formatges.



Si el seu ordinador no té el Youtube o si és vostè dels que els agrada més el llibre que la pel·lícula, li podem fer un resum:

¡Ojalá fuera bastarda!

Una família espanyola viu modestament a un àtic a París amb vistes a la famosa torre. El pare li anuncia a la filla el retard de sa mare (segurament, una executiva d'èxit amb l'agenda carregada de reunions amb empresaris francesos de talla mundial; un distés petit-déjeuner amb Monsieur Afflelou un matí, un repas d'affaire amb Georgie Dann l'endemà) i tot seguit s'afluixa el nuc de la corbata, decidit a fer ell mateix el sopar.

La xiqueta, com si son pare fos un llibre llançat en la Retreta, l'ignora i, cap a un altre costat, lamenta en veu alta que el seu progenitor siga un negat, referint-se a ell en tercera persona: “¡jooo, papá siempre hace lo mismo!”, el que ens fa suposar que, a banda de guanyar i treballar menys que la seua dóna i ser una vergonya per a la família, papà es dedica a una professió on la creativitat és accessòria o totalment innecessària, com seria, per exemple, la publicitat.

El veí xafarder.

I és ací quan entra en joc Fransuà, el típic veí que sempre clava el nas on no el demanen i amb qui, es nota, a la xiqueta li encantaria que abandonara sa mare a son pare, perquè, encara que Fransuà posseïsca els atributs inconfusibles de l'homosexual, ella ja sap que, tractant-se d'un francès, la frontera no està tan clara.

Fransuà, a qui la xiqueta admira com una barreja d'Alain Afflelou i Amélie Poulain i que és un compendi amb bufanda dels tòpics gavatxos més aterradors (una espècie de mascota extraoficial de París... potser així és com es paga l'àtic), proposa compartir amb ells un sopar “de picoteo”. Per si no ho sabia, allò que es prepara vostè quan, aixafat per la misèria econòmica, higiènica i moral, obri la nevera i només troba la meitat d'un pot de paté mig florit, un Caserío rosegat, una rata morta i una xeringa gastada, allò que acaba sopant vostè dia sí, dia també, allò, si vostè porta bufanda, és un sopar “de picoteo”.

¡Yogurazo! Fins i tot algú com E. Noriega, provoca menys rebuig a l'estranger.   

Otra vez tú... LOSER.

Potser a estes altures, vostè ja haurà notat que el "delisisoso queso hecho cgema", que diria amb molta naturalitat Fransuà, no és l'únic que ol a este àtic. Perquè tothom sap que, l'estranger, no és el caràcter acollidor i generós, de què fan gala els habitants de la nostra pell de bou, els quals, si els ve un xiquet afroamericà a la seua població, perquè se senta com a casa, són capaços de muntar-li una cistella de basquetbol, un gueto i un parell de tirotejos setmanals al cole. Però vaja-se'n vostè a Lapònia i espere assegut que li planten a vostè una plaça de bous! Veu ara la diferència?

És evident, en conseqüència, que l'aparentment altruista invitació de Fransuà és en realitat interessada. Evidència que es confirma quan arriba la mare i Fransuà li tira la culpa del “picoteo” al seu marit, qui assenteix com un babau, sense adonar-se'n que eixa nit tornarà a dormir al sofà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario